Tävlingar i armbrytning

Inom sporten armbrytning arrangeras tävlingar både lokalt, nationellt och internationellt. I Sverige betraktas inte sporten som speciellt stor än, men det finns över 30 organiserade klubbar i landet, som tillhör Svenska Armsport förbundet. Med internationella mått mätt anses det dock vara få klubbar och få tävlingar i Sverige, jämfört med många andra länder. Det gör att den som satsar på en karriär inom armbrytning ofta tävlar utomlands, där det finns många olika internationella tävlingar. Armbrytning och tävlingar inom sporten är till exempel vanligare i Tyskland, Polen, Ungern och Vitryssland än i Sverige. Om man lyfter blicken utanför Europa är USA, Kina och Japan stora nationer när det handlar om armbrytning.

SM i armbrytning 2017

En tävling som årligen arrangeras nationellt är Sverigemästerskapen för juniorer respektive seniorer. Årets tävling gick för första gången i Örnsköldsvik och det var Örnsköldsviks Atletklubb som arrangerade tävlingen. Fler än 230 deltagare var med och tävlade om medaljerna.

Sverige har också varit värdland för Nordiska mästerskapen flertalet gånger. Tävlingen hålls öppen även för deltagare från andra länder än de nordiska, men den betraktas som ett nordiskt mästerskap; tävlingen heter Flen Nordic Open och attraherar armbrytare från hela Europa.

Reglerna är desamma nationellt såväl som internationellt

Alla de regler som följs vid tävlingar i Sverige är desamma som följs i andra länder. Internationella tävlingar såsom Europamästerskapen och Världsmästerskapen styrs av ett internationellt förbund för armbrytning, men när det handlar om regler är det ingen skillnad. Det gäller även frågor rörande doping. Att det råder enighet kring regelverk och doping gör det förhållandevis enkelt för tävlande att delta i internationella tävlingar. Förutom att få tävlingsvana och försöka vinna framgångar är ofta prissummorna högre i internationella tävlingar jämfört med i Sverige. De tävlande delas in i olika viktklasser och man kan tävla med både sin högra och vänstra arm. Det är således möjligt att vinna två medaljer i samma tävling.

Leave a Reply

Your email address will not be published.