Kosttillskott för armbrytare

Frukter, mat, ägg och liknande omringar en proteinburk med orden "sport food"

Den som tränar för att bli duktig i armbrytning vet att det kanske inte alla gånger räcker att äta normalt. Kroppen kan behöva kosttillskott när man tränar, men också före och efter tävlingsdagar. Här följer några tips på kosttillskott för dig som tränar armbrytning.

Kreatin

Ämnet finns naturligt i muskelmassa och förekommer bland annat i fisk och kött. Kreatin i form av kosttillskott kan bidra till både större muskelmassa och att musklernas styrka utvecklas; det lagras i muskler och omvandlar energi som lagrats där till rörelseenergi, det kan göra musklerna mer explosiva och uthålliga så att man orkar det där lilla extra. Ytterligare en effekt till följd av intag av kreatin är att det kan göra så att vätska samlas i musklerna, då ser de extra pumpade ut. Kosttillskottet ser ut som ett vitt och kristallint pulver. Det är inte klassat som doping eftersom det inte inverkar på människans hormonella eller fysiologiska system.

Protein

Proteinpulver med en skopa

Tillskott av protein och/eller Branched-Chained Amino Acid (grenade aminosyror), BCAA, bidrar till uppbyggnaden av muskler och rekommenderas framför allt efter träningspass. Utöver muskeluppbyggnad hjälper BCAA till med fettförbränning och uthållighet. De aminosyror som ingår i BCAA är leucin, isoleucin och valin. För dig som armbrytare är leucin den viktigaste av dem med tanke på din träning, de övningar för armbrytning du gör och för din muskeltillväxt.

När det kommer till protein finns det idag et flertal olika typer av tillskott. De två vanligaste är vassle och kasein. Vassle tas snabbt upp av kroppen och tillverkas från mjölkprodukter. Utöver att vassle-proteinet höjer insulinnivån, vilket gör underlättar för själva muskeluppbyggande, hjälper denna även till med en snabbare återhämning. För dig som tränar seriöst bör vassle intas var tredje timme. Utöver dessa instruktioner lämpar sig även denna typ av protein direkt efter träning och på morgonen.

Kaseinprotein är ett klassiskt protein som tillverkas av surgjord skummjölk. Proteinets egenskaper är att denna kan binda kalcium och anses vara ett långsammare proteinpreparat. Med ett långsammare proteinpreparat menar vi att det kan ta flera timmar innan kroppen kan ta upp proteintillskotten och är därför fördelaktigt att ta kasein innan man går och lägger sig. Genom att ta kasein vid läggdags får musklerna protein under natten och detta hindrar även muskelnedbrytningen.

Pre-workout (PWO) och energidryck

Att tänka på vad man äter och dricker inför ett träningspass har stor betydelse för hur bra man presterar. Alla som ägnar sig åt en kraftsport, som armbrytning, kan med fördel nyttja det stora utbudet av energidrycker som finns på marknaden idag, både med och utan koffein. Energidryck med koffein kan göra en mer fokuserad och mentalt vaken, men vilket man väljer är en smaksak. Man kan också titta efter energidrycker som innehåller beta-alanine då det kan reducera den mjölksyra som uppstår i musklerna när man tränar.

Mineraler

En sked med tabletter

Det många styrketränare missar är vikten av de livsnödvändiga mineralerna. När man tränar mycket och hårt är risken att man svettas ut de viktiga mineralerna som finns i kroppen, och vid bris av dessa kan resultatet bli den motsatta än vad man önskar.

Att förse sin kropp med mineraltillskott är mycket viktig och kan bidra till både ökad motivation, starkare immunförsvar, förbättrad muskeluppbyggnad och mycket mer.

Magnesium

Magnesium är en mycket viktig mineral som behövs för att stimulera produktionen av protein och enzymer i kroppen. Denna bidrar även till omsättningen av kalcium och för en normal nerv- och muskelfunktion. Riskerna som kan förkomma vid magnesiumbrist är bland annat muskelkramper, sömnsvårigheter, ångest, högt blodtryck och oregelbundna hjärtslag.

Kalcium

Kalcium bidrar till en normal nerv- och muskelfunktion, blodtrycksregleringen och vid regleringen av syra- och basbalansen i kroppen. Vid kalciumbrist är det vanligt med muskelkramper, sömnsvårigheter, torrhet och håravfall, ledsmärtor, högt blodtryck och för kvinnor menssmärtor.

Zink

Zink är viktig för musklernas läkning och återhämtning. Har du ihållande träningsvärk som inte hämmar sig kan det vara ett tydligt tecken på zinkbrist. Andra tecken som förekommer vid brist av Zink är orolig mage, återkommande förkylningar, försämrat mörkerseende och koncentrationssvårigheter.

Järn

Oavsett om du är kvinna eller man är järn en mycket viktig mineral i kroppen. Järn ingår som känt i hemoglobinet som transporterar syre i blodet. Järn ingår dessutom även myoglobinet som transporterar syre till musklerna. Mineralen är viktig för en god kognitiv funktionalitet, normal energiomsättning, vid bildning av röda blodkroppar och hemoglobin och vid syretransporten i kroppen. Dessutom bidrar järn till förbättrat immunförsvar, minskar trötthet och utmattning samt har en betydande roll i celldelningsprocessen.

Tydliga symtom som visar frist på järn är bland annat trötthet och låg energi, andfåddhet, koncentrationssvårigheter, brännande muskler, håravfall och nedstämdhet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.