Armbrytning som sport
Armbrytning är en sport och klassisk tävlingsgren. Två personer tävlar mot varandra genom att hålla varandra i handen samtidigt som armbågarna sätts ner på ett bord. Armbågen ska vara kvar på bordet under hela tävlingen. Det gäller att dra ner den andres hand, handled eller fingrar mot bordet och den nedslagskudde som finns där, i alla fall på tävlingsbord. Om motståndaren vidrör kudden eller hamnar i höjd med den har den andre vunnit. Detta är en sport som kombinerar snabbhet, taktik, teknik och styrka. Att endast vara stark räcker inte, sporten kräver mer än så.
Att tävla vid armbrytarbord
De som tävlar i armbrytning gör det alltid stående vid ett speciellt bord som håller för hårda och tuffa tag. Armbrytarbordet har en bordsskiva, två handtag och fyra kuddar. Två av kuddarna är nedslagskuddar medan de andra två är till för de tävlandes armbågar. När de som tävlar är funktionshindrade (disabled) går det bra att sitta ner och tävla. Om det är stor längdskillnad på de tävlande, det vill säga om någon är väldigt kort är det okej att stå på en pall.
En viktig detalj vid tävlingens start är att handlederna måste vara raka. Inte förrän domaren gett sin signal om matchstart får man böja handleden. Ett taktiskt tips vid starten är att rikta sina knogar mot motståndaren, detta kan göra att dennes handled böjs. Själva armbrytningen sker därefter med hela kroppen, samtidigt som armen hålls nära kroppen för att få så bra hävstångseffekt som möjligt. Överkroppen följer med i rörelsen och själva brytningen sker diagonalt, inte i sidled. En sådan rörelse kan göra det svårt för motståndaren i och med att dennes arm sträcks ut och således får han eller hon svårt att hålla emot.
Sporten armbrytning är omgärdad av många regler, så det gäller att vara lyhörd för vad domaren säger.
Hur lyckas man som armbrytare?
Armbrytningssporten har i Sverige vuxit i popularitet och intresset att nå toppen är större än någonsin. Men hur tar man sig till toppen? Vad är det som krävs av dig som idrottare och vad bör du tänka på? Här nedan ger vi dig tips på vad du bör tänka på för att bli en framgångsrik armbrytare.
Kost
Kost är A och O för idrottare och för att lyckas med sin idrottskarriär, oavsett vilken sport det handlar om, gäller det att hålla en god kosthållning. En god kosthållning bidrar till en bättre mental styrka, ökad muskeluppbyggnad och energi.
Protein
Armbrytning är som känt en styrkegren inom idrotten och som armbrytare är en proteinrikkost mycket viktigt. Protein och proteinbehovet är kärnan inom styrketräning och en viktig nämnare för muskeluppbyggnaden. Anledningen till proteiner betydelse är att de bland annat är en viktig byggsten för kroppens vävnader och organ. Dessutom bidrar protein för bildandet av enzymer och hormoner i kroppen och bidrar även till ett förstärkt immunförsvar.
Det som är viktigt när det kommer till protein är att fokusera på kompletta proteinkällor, alltså kost eller tillskott som innehåller alla nio essentiella aminosyror.
Kolhydrater
Det många styrketränare missar när det kommer kosten är intaget av kolhydrater. Idag är ämnet något känsligt och det är många som skräms av benämningen. Dock bör inte glömmas att kolhydrater är en mycket viktig del för alla idrotter, även tyngdlyftare.
Kolhydrater är samlingsnamnet för olika sockerarter, kostfibrer och för stärkelser och är dessutom en viktig energikälla. Kolhydrater är med andra ord bränslet för musklerna och ger oss den energi vi behöver för att utföra tung och långvarig träning. Riskerna med att undvika kolhydrater i sin kost kan resultera i muskelminskning men framförallt håglöshet och trötthet.
Kolhydraterna lagras i musklerna i form av Glykogen. Glykogenets positiva egenskaper är att dessa kan användas även vid syrebrist och är därför viktig vid högintensiv träning. Man delar kolhydraterna i snabba och långsamma, där de snabba är lämpliga att inta innan och under träning medan de långsamma bör tas efter träning och vid vila.
Fett
Även fett är en viktig energikälla och är avgörande för ett hälsosamt liv. Det bör uppmärksammas att fett och fett är olika. Nyttiga fetter som avokado, nötter och liknande naturliga fetter är att fördra framför transfetter – som idag är bovarna till dagens fetma runt om i världen.
Fett behövs för att ge kroppen energi men är även en viktig del för att kunna bygga och reparera celler. Ämnet lagras i fettvävnaden som energireserv och används när energin från kolhydraterna ”tar slut”. Fett är dessutom värmeisolerande och verkar som skydd för våra inre organ.
Träning
Självklart är konturering träning en mycket viktig del för att lyckas som armbrytare. Många tror att det endast är armstyrka som gäller för att bli en duktig armbrytare, men idag krävs det så mycket mer. Armbrytning kräver strakt och stabil överkropp och därför bör du träna hela kroppen, speciellt överkropp, för att kunna nå toppen inom armbrytning.
Basövningar
Basövningar, som marklyft, bänkpress och chins/pull ups, bidra till en god balans i kroppen och styrkan. Genom att fokusera på basövningar tränar och stärker du de flesta viktiga muskelgrupper och leder i kroppen, vilket ger en bättre effekt än att endast träna isolerade muskelgrupper.
Självklart bör du även träna de isolerade muskelgrupperna som används vid armbrytning, men att sätta en grund med hjälp av basövningarna är alltid ett vinnande koncept.
Disciplin
Att nå toppen är inget man gör under en helg utan resultat kommer efter hård och kontinuerlig träning. För att lyckas nå toppen krävs det alltså disciplin och hårt arbete, och ett tips kan vara att sätta upp mål och delmål för din träning. Att dessutom variera din träning för att det blir lättare att motivera sig själv när motivationen är i botten.
Att planera din träning kräver även enorm disciplin, men gör det även lättare att veta vad som gäller för dagen. Sätt upp ett schema för vilka muskelgrupper som ska tränas för angivna dagar och håll dig till schemat.
Mentalträning och vila
Mentalträning är även en viktig del för att nå toppen. En del är av naturen starka mentalt och kan vid träning eller tävling hålla nerverna i styr. Andra behöver dock träna upp det mentala och en bra metod är bland annat att öva upp självförtroendet och dessutom finna ett inre lugn. Meditation är en givande mentalträning som har visat bidra till stora framgångar inom elitidrotten.
Det många styrketränare och tyngdlyftare missar är vila. Vila är oerhört viktigt vid muskeluppbyggnaden och genom vila låter man musklerna reparera och styrkas. Att lägga in en eller två vilodagar i veckan är därför nyckeln till framgång. Vilodagarna bidra inte bara till musklernas återhämning utan även det mentala. Hård styrketräning tar hårt på psyket och att få vila hjärnan under några dagar bidrar till ny energi och ny motivation.
Leave a Reply