Regler i armbrytning och Svenska Armsportförbundet

Armbrytning som sport och tävlingsgren innebär att man måste vara medveten om alla de regler som finns att följa. A och O är att alltid göra som domaren säger under en match. Den som trotsar domaren riskerar att tilldelas en foul och om man tilldelas två fouls vinner motståndaren.

I samband med starten av en match måste de tävlandes handleder vara raka, men de kan ha en tendens att vilja rikta knogarna mot den andre, för att dennes handled ska böjas. Om man inte kan komma överens om ett grepp innan matchstart så är det domaren som bestämmer vilket grepp som gäller. Den som rör på handen efter domarens beslut tilldelas en foul, ifall matchen inte har startat. Efter matchstart får man böja handleden hur mycket man vill.

Man kan också tilldelas en foul ifall man släpper pinnen med den “fria” handen. Där finns en pinne vid armbrytarbordets kant som man aldrig får släppa. Slutligen och kanske den mest uppenbara regeln är att man inte får lyfta sin armbåge eller flytta den så att den hamnar utanför armbågskudden. Ett sådant beteende leder till att man tilldelas en foul.

I tävlingssammanhang får man fortsätta tävla tills man förlorat två matcher, då är det dags att lämna tävlingen om man inte tänker tävla en omgång till med den andra armen.

Föreningen Svenska Armsportförbundet

Svensk Armsport arbetar bland annat för att Sveriges armbrytare ska nå framgångar både inom landet och internationellt. De verkar inom en sportkommitté som ansvarar för frågor som har med ekonomi, samarbeten, säsongsplanering, elitsatsningar och landslaget att göra. Det kan också handla om individuella stöd rörande till exempel massörer, sjukgymnaster och klubbtränare. Förbundet inkluderar också en domarkommitté som kontinuerligt anordnar utbildningar för att den svenska domarkåren ska hålla en hög standard. Utöver detta har man antagit en alkohol- och drogpolicy samt arbetar mot doping.

Leave a Reply

Your email address will not be published.