Armbrytning som sport

Armbrytning är en sport och klassisk tävlingsgren. Två personer tävlar mot varandra genom att hålla varandra i handen samtidigt som armbågarna sätts ner på ett bord. Armbågen ska vara kvar på bordet under hela tävlingen. Det gäller att dra ner den andres hand, handled eller fingrar mot bordet och den nedslagskudde som finns där, i alla fall på tävlingsbord. Om motståndaren vidrör kudden eller hamnar i höjd med den har den andre vunnit. Detta är en sport som kombinerar snabbhet, taktik, teknik och styrka. Att endast vara stark räcker inte, sporten kräver mer än så.

Att tävla vid armbrytarbord

De som tävlar i armbrytning gör det alltid stående vid ett speciellt bord som håller för hårda och tuffa tag. Armbrytarbordet har en bordsskiva, två handtag och fyra kuddar. Två av kuddarna är nedslagskuddar medan de andra två är till för de tävlandes armbågar. När de som tävlar är funktionshindrade (disabled) går det bra att sitta ner och tävla. Om det är stor längdskillnad på de tävlande, det vill säga om någon är väldigt kort är det okej att stå på en pall.

En viktig detalj vid tävlingens start är att handlederna måste vara raka. Inte förrän domaren gett sin signal om matchstart får man böja handleden. Ett taktiskt tips vid starten är att rikta sina knogar mot motståndaren, detta kan göra att dennes handled böjs. Själva armbrytningen sker därefter med hela kroppen, samtidigt som armen hålls nära kroppen för att få så bra hävstångseffekt som möjligt. Överkroppen följer med i rörelsen och själva brytningen sker diagonalt, inte i sidled. En sådan rörelse kan göra det svårt för motståndaren i och med att dennes arm sträcks ut och således får han eller hon svårt att hålla emot.

Sporten armbrytning är omgärdad av många regler, så det gäller att vara lyhörd för vad domaren säger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *